Waterhardheid test

Vul hierboven uw postcode of woonplaats in en ontdek de waterhardheid in uw gemeente.

Hoe harder uw water, hoe meer last van kalkaanslag

In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond de 8°dH. dH betekent Duitse hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11°dH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid. Kalkaanslag treedt echter al op bij een hardheid van 3°dH. Wilt u kalkaanslag tegen gaan? Dan kunt u een waterontharder kopen.

Waterhardheid, wat is dat eigenlijk?

Waterhardheid geeft aan hoeveel metaalionen zich in het water bevinden. Hierbij moet u denken aan magnesium- en calciumcarbonaat, bicarbonaten en sulfaten. Termen die u waarschijnlijk weinig zeggen. Toch ondervindt u dagelijks de gevolgen van hard water in de vorm van kalkaanslag. Deze aanslag wordt veroorzaakt door calcium dat tijdens het verhitten van het water, neerslaat als calciumcarbonaat (kalk). Water met een hoge waterhardheid veroorzaakt veel kalkaanslag en dit heeft veel nadelige gevolgen:

  • Het tast de verwarmingselementen van uw huishoudelijke apparaten aan.
  • Het zorgt voor een vieze aanslag in uw douche en badkamer.
  • De werking van zeep wordt sterk verminderd.
  • Het kan zorgen voor een droge huid en dof haar.

Een waterontharder zorgt dat de kalk uit het water gefilterd wordt en er zogenoemd zacht water ontstaat. Bekijk hoe een waterontharder werkt en waarom een waterhardheid test zo belangrijk is.

Hoe wordt waterhardheid gemeten?

In Nederland wordt de waterhardheid gemeten aan de hand van Duitse Hardheid (dH). 1° dH staat voor 17,8 gram kalk per kubieke meter. In België drukt men de waterhardheid meestal uit in Franse hardheid (fH). 1° fH staat voor 10 gram kalk per kubieke meter. Maar wanneer is water nou eigenlijk hard? Bij water harder van 3° dH ontstaat de vaste stof calciumcarbonaat, oftewel kalkaanslag. Hoe hoger deze waarden oplopen, hoe harder het water en hoe erger de kalkaanslag.

Waterhardheid in Nederland

In Nederland wordt het leidingwater uit verschillende bronnen gewonnen en daarom is het water niet in iedere gemeente even hard. De waterhardheid in Nederland loopt uiteen van 1,9° dH in Hattem tot 16° dH in Goeree-Overflakkee. Benieuwd hoe hard het water in uw gemeente is? Doe onze waterhardheidtest hierboven aan deze pagina.