Hoe werkt een waterontharder?


Hoe werkt een waterontharder nou eigenlijk precies? En waarom heb je zout nodig om zacht water te krijgen? Gaat het water dan niet zout smaken? Deze vragen komen wellicht in u op wanneer u leest over een waterontharder. Daarom leggen wij graag uit hoe een waterontharder werkt.

Toon alle functies Veelgestelde vragen

De werking van een Remon waterontharder

Onze waterontharder werkt op basis van een ionenwisselaar. Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Dit gebeurt door middel van harsbolletjes die geladen zijn met natriumionen. De geladen harsbolletjes zorgen dat het calcium uit het water gefilterd wordt. Wanneer de harsbolletjes verzadigd zijn met calciumdeeltjes, moet de ontharder gespoeld worden. Dit wordt ook wel regenereren genoemd. Tijdens het regeneratieproces wordt het hars schoongespoeld met pekelwater dat direct wordt afgevoerd naar het riool. Het pekelwater komt dus nooit in aanraking met het drinkwater. Het drinkwater smaakt dus ook niet zout. Bekijk de animatie hieronder voor een uitleg over de werking van onze waterontharders.

Bekijk hier een video over de werking

Werkt een waterontharder ook tijdens het regeneratieproces?

De werking verschilt per waterontharder. Bij Remon hebben we verschillende typen waterontharders. Deze waterontharder beschikt over een dubbele cilinder waardoor u altijd beschikt over zacht water. Tijdens het regenereren neemt de extra cilinder namelijk het ontharden over. Kiest u vanwege een ruimtegebrek voor een kleiner model, dan beschikt deze over één cilinder, de zogenoemde simplex uitvoering. Een simplex waterontharder levert geen zacht water tijdens het regeneratieproces. Gelukkig gebeurt het regenereren midden in de nacht zodat u hier geen hinder van zult ondervinden.

Alle waterontharders op een rijtje

Remon Deluxe Neva

Deluxe Serie

Meer Info

Hoeveel zout is er nodig voor de werking van een waterontharder?

Het onthardingszout zorgt ervoor dat het hars wordt gereinigd en de waterontharder zijn werking weer terug krijgt. Een gemiddeld 4-persoons huishouden gebruikt zo’n 70 kilo zout per jaar. Remon levert alleen de beste kwaliteit onthardingszout met een zuiveringsgraad van 99,9%, zonder E-nummers of antiklontermiddel. Remon onthardingszout voldoet aan de hoogste Europese Norm wat betreft zuiverheidsklasse: EN 973 Type A. Wanneer u Remon onthardingszout gebruikt, geven wij maar liefst 15 jaar garantie op onze waterontharders. Ook niet onbelangrijk, u kunt ons zout gemakkelijk online bestellen.

 

Remon levert en installeert al meer dan 35 jaar waterontharders op maat!

Wilt u persoonlijk advies voordat u een waterontharder koopt? Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Zij komen graag bij u op locatie om de mogelijkheden te bekijken en te bespreken. Wanneer nodig, geven zij u ook nog een aanvullende uitleg over de werking van onze waterontharders.

› Meer info over Remon

Veel gestelde vragen over waterontharders

Natuurlijk kan dat! Bent u er nog niet helemaal over uit… Maar wilt u toch alvast genieten van alle voordelen die de Remon Deluxe waterontharder u biedt? Probeer onze waterontharder 30 dagen op proef! Kijk hier voor meer informatie.

Naam: *

Adres:*

Postcode:*

Woonplaats:*

E-mailadres: *

Telefoonnummer: *

Remon gebruikt alleen hoogwaardige vacuüm zouttabletten voor uw waterontharder. Onze geraffineerde vacuüm zouttabletten bevatten een NaCI gehalte van >99.9%. Zouten met een minder zuivere pekel kunnen de levensduur van het hars in uw ontharder negatief beïnvloeden. Deze zouten bevatten een hoger gehalte aan onoplosbaarheden, zoals zand en steentjes. Deze onoplosbaarheden veroorzaken verstoppingen in uw ontharder. Bij kwalitatief minder zuiver onthardingszout is het gehalte aan onoplosbaarheden fors hoger dan bij geraffineerd vacuümzout.

Hardheid zouttabletten
De vacuüm zouttabletten van Remon zijn rond van vorm en hard van structuur. Om een gelijkmatige en constante pekelaanmaak te realiseren, alsook het vermijden van zoutpap onderin de ontharder, is het van belang dat de korrel of het tablet rond is en voldoende hard is qua structuur. Bij zouttabletten van minder goede kwaliteit (en die bv. antiklontermiddel bevatten), zal deze na een korte tijd uiteenvallen en zo de zoutbak verstoppen.

Remon zouttabletten bevatten geen poederzout
Bij onthardingszouttabletten van minder goede kwaliteit kan het gebeuren dat er relatief veel poederzout in de zakken te vinden is. Wanneer men de zak uitgiet in de zoutbak kan dit poeder zorgen voor koeken van het zout en zo het pekelvat verstoppen (papvorming).

Remon zouttabletten bevatten geen antiklontermiddel
Bij zouttabletten van minder goede kwaliteit is vaak antiklontermiddel in de tabletten aanwezig. Dit zorgt ervoor dat de tabletten broos zijn en heel snel uiteen zullen vallen (met verstopping van de zoutbak tot gevolg). Bij “technische” zouten of wegenzout kan de hoeveelheid antiklontermiddel heel hoog liggen (> 100 ppm). Dit is niet gunstig voor de waterontharder.

Remon zouttabletten zijn geschikt voor mens en dier
Remon zouttabletten zijn goedgekeurd voor de levensmiddelenindustrie en dus ook veilig te gebruiken in uw woning. Het onthardingszout is geschikt voor het ontharden van drinkbaar water en water dat bestemd is voor de productie van voedingsmiddelen. De zouttabletten bevatten geen chemische toevoegingen of andere bindmiddelen.

Er bestaat een Europese norm (EN973) die omschrijft waar het zout aan moet voldoen om binnen de hoogste zuiverheidsklasse te vallen (Type A = hoogste zuiverheidsklasse). Het Remon onthardingszout voldoet aan deze EN 973 Type A norm.

Bestel hier direct uw zouttabletten

Door middel van ionenwisseling wordt het kalk uit het water gefilterd. De harsbolletjes zijn geladen met natriumionen. De geladen harsbolletjes hebben de eigenschap het calcium aan zich te binden en het natrium weer af te staan. Zo ontstaat zacht water. Als de harsbolletjes allemaal verzadigd zijn stopt de werking en moet het filter worden gespoeld.

Het water wordt onthard door middel van de harscilinder in de waterontharder. Het regeneratiezout wordt gebruikt om het hars te regenereren wanneer het zijn werking heeft verloren. Het zout komt niet in contact met uw drinkwater.

Tijdens het regeneratieproces komt het pekelwater niet in aanraking met uw drinkwater, het ontharde water smaakt dan ook niet zout.

Een ionenwisselaar verwijdert deeltjes (ionen) uit vloeistoffen (water). Hiervoor worden kleine synthetische bolletjes gebruikt die ionen uitwisselen. De bolletjes kunsthars zijn verzadigd met natriumionen. Als ze in contact komen met hard water dan zullen de calciumionen die hierin opgelost zijn, uitgewisseld worden tegen natrium. De bolletjes zijn verpakt in een kolom of harscilinder.

Nee, onthardingszout is niet schadelijk voor het milieu. Voor het spoelen van de harscilinders in een waterontharder wordt natriumchloride gebruikt, oftewel keukenzout. Zout is een natuurproduct dat wordt gewonnen uit de bodem en is niet schadelijk voor het milieu.

De harskolom van de Remon waterontharder is samengesteld uit zeer kleine korreltjes van gelijke grootte (300 µm diameter). Dit biedt meerdere voordelen: minder spoelwater- en zoutverbruik voor de regeneratie, hoge doorstroom, minder drukval, hogere uitwisselingscapaciteit, groot contactoppervlak en een langere levensduur. Mits goed onderhouden behouden de speciale Remon harskorrels minimaal 20 jaar hun unieke werking.

Op basis van uw waterhardheid en waterverbruik kunnen we het zoutverbruik berekenen. Gemiddeld gebruikt een 4-persoons huishouden zo’n 70 kg zout per jaar. In dit geval heeft u aan drie zakken van 25 kg voldoende voor een heel jaar. De kosten hiervoor bedragen slechts €22,86 incl. btw. Bij aanschaf van een Remon Waterontharder ontvangt u de eerste drie zakken gratis.

Bestel hier direct uw zouttabletten

Wanneer er een waterontharder tussen uw waterleiding wordt geplaatst kan dit effect hebben op de waterdruk. De Remon Waterontharder is echter speciaal ontworpen om het drukverlies te minimaliseren, in de praktijk merkt u van drukverlies dan ook weinig.
Stilstaand water bevordert over het algemeen de bacteriegroei. Door simpelweg de waterontharder even te laten spoelen na langdurige stilstand vormt dit geen enkel probleem. U kunt dit vergelijken met het opendraaien van de kranen bij thuiskomst van vakantie. Om het nog eenvoudiger te maken beschikt de Deluxe over een vakantiemodus, in dit geval spoelt de waterontharder automatisch tijdens uw vakantie.
Om de waterhardheid met 1 dH te verlagen is 8,5 mg natrium per liter water nodig. Voor het ontharden van hard water met een oorspronkelijke hardheid van 10 dH tot 0 dH wordt dus 85 mg natrium per liter water toegevoegd. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natrium voor een volwassene is maar liefst 2400 milligram natrium. De gemiddelde Nederlander drinkt 1 liter water (kraanwater, thee en koffie) per dag, dus minstens 96% van de natriuminbreng komt voor rekening van voeding.
De volautomatische besturing van de waterontharder bepaalt aan de hand van een volumemeter wanneer er geregenereerd moet worden. De waterontharder werkt zowel op stroom als op waterdruk.
Nee, ontkalken van drinkwater is niet slecht voor de gezondheid. Uit onderzoek van de World Health Organisation (WHO) Hardness in Drinking-water (PDF) blijkt dat onthard water op basis van ionenuitwisseling geschikt is voor menselijke consumptie. De hoeveelheid mineralen die tijdens het ontkalken uit het water verdwijnen is zo laag dat dit verwaarloosbaar is.
Een waterontharder verwijdert calcium en magnesium uit drinkwater. Als bron van deze mineralen is drinkwater echter verwaarloosbaar. Slechts 3,3% van de calcium en 1,1% van de magnesium in onze voeding is afkomstig uit leidingwater.

Kalk in het water is beslist niet schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (of beter calcium) is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Mensen krijgen hun dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium en magnesium hoofdzakelijk binnen via voeding zoals vruchten, zuivelproducten, brood en vlees.

Kalkdeeltjes in het water hebben echter wel degelijk schadelijke effecten in huis doordat ze kalkaanslag veroorzaken en irritatie kunnen veroorzaken tijdens en na het douchen.

Nadelen van kalk in het leidingwater:

  • onnodig hoog energieverbruik
  • overbelasting en lager rendement van elektrische apparatuur met warmtewisselaars (wasmachines, boilers, geisers, vaatwassers, waterkokers, stoomovens, etc.)
  • vroegtijdige defecten van bijvoorbeeld uw koffiezetapparaat
  • verkalking en verstopping van leidingsysteemwaterleidingen
  • vlekken op kranen, vloeren en sanitair
  • milieubelastend: agressieve producten nodig voor schoonmaak slecht voor de huid, met name voor mensen met eczeemklachten
Kalk is een aanduiding voor alkalische zouten van calcium. In de volksmond noemt men water met een hoge concentratie calciumcarbonaat kalkwater of hard water. Dit water is niet schadelijk voor de gezondheid maar veroorzaakt kalkaanslag. Vooral als het verwarmd wordt daalt de oplosbaarheid van de kalkdeeltjes en slaan deze neer als kalkaanslag.

Er zijn verschillende schalen om de hardheid van (drink)water te duiden. Duitse hardheid is er slechts één van, en wordt gebruikt in Nederland. Een graad Duitse hardheid wordt gedefinieerd als 10 milligram calciumoxide per liter water. Dit staat gelijk aan 17.848 milligram calciumcarbonaat per liter water, of 17.848 ppm.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium- en magnesium-ionen (Ca2+ en Mg2+) in het water. Deze deeltjes bepalen samen de hardheid van het water. Nu zijn zepen of detergenten zouten die meestal stearaationen en natrium of kaliumionen (Na+ of K+) bevatten. Stearaationen zijn ionen met een groot aantal koolstofatomen. Deze stearaationen reageren met de calciumionen die aanwezig zijn in hard water en vormen een lelijke grijze neerslag in het bad, wasmachine of de wastafel.

Pas nadat voldoende zeep is toegevoegd, zodat alle calcium- en magnesiumionen uit het water zijn verwijderd, kan er schuim ontstaan en kan de zeep pas beginnen werken.

De WHO heeft na onderzoek geconcludeerd dat er geen minima of maxima kunnen worden opgelegd aan de hoeveelheid calcium en magnesium in drinkwater. Er is onvoldoende bewijs om te veronderstellen dat bepaalde waardes noodzakelijk zijn voor de gezondheid.